Wervende tekst opening Huis der Provincie

Kom langs op de Open Dag van het Huis der Provincie!

Wist u dat we sinds juli weer vanuit het historische Huis der Provincie werken? Ons unieke provinciehuis is volledig gerestaureerd en verbonden met een nieuwbouw. Ook zo benieuwd naar hoe het er vanbinnen uitziet? Kom langs op de open dag van zondag 30 september van 11.00 tot 17.00.’

Collegetour door Harm Edens, Gispen-tentoonstelling en rondleidingen

Kijk uw ogen uit, geef uw oren de kost en verwen uw smaakpapillen! Op het programma staan diverse activiteiten. Doe mee met de speciale collegetour onder leiding van Gelderlands bekendste journalist Harm Edens. Door allerlei prikkelende vragen te stellen, geeft hij u een beeld van de Gelderse Commissaris van de Koning Clemens Cornielje. Grijp de unieke kans om kennis te maken met de rijke historie van architect Gispen en zijn creaties. Of leer tijdens een van de vele rondleidingen alle in en outs kennen van het gebouw.  

Proeverij, muziek en meer…

En er staat nog veel meer op het programma! Zo kunt u bij de proeverij genieten van de lekkerste, Oer-Gelderse lekkernijen, terwijl verschillende bigbands u trakteren op een muzikaal optreden. Historicus en programmamaker René Arendsen laat op ludieke wijze zien hoe we de Gelderse geschiedenis kunnen verpakken als waargebeurd sprookje. En de fototentoonstelling voert u langs de verschillende puzzelstukjes die tezamen het verhaal van het Huis der Provincie vertellen. Bekijk het volledige programma.

Let op: De open dag is voor iedereen; dus loop binnen wanneer u wilt. Wel zijn er voor een aantal activiteiten maar een beperkt aantal plaatsen. Dit geldt voor de rondleidingen en de Collegetour. Dus wees er snel bij! Voorinschrijven doet u via info@gelderlandnodigtuit.nl. 

Programma

Collegetour door Harm Edens

Tijdens deze boeiende collegetour voelt Gelders bekendste journalist Harm Edens de Commissaris van de Koning Clemens Cornielje aan de tand. Wat maakt zijn werk zo leuk en waardevol? En waar komt toch zijn passie voor de provincie vandaan? Uiteraard passeren ook meer kritische vragen de revue.

Tentoonstelling Gispen

Wist u dat wij als provincie een langdurige band hebben met de architecten van Gispen? In 1924 ontwierpen ze al een deel van het interieur voor het toenmalige nieuwe Huis der Provincie. En bij de recente verbouwingen kwam Gispen als winnaar uit de bus bij de aanbestedingen. Wilt u ook kennismaken met de veelzijdigheid van dit bureau? Bezoek de tentoonstelling GispeNU. Producten uit verleden en heden illustreren 5 thema’s die laten zien waar Gispen voor staat.

Gelderse proeverij

Verwen u smaakpapillen! Bij de proeverij kunt u genieten van de heerlijkste Gelderse gerechten

Een proeverij van diverse Gelderse producten. Denk bijvoorbeeld aan de traditionele wijnen van Zelhem, Betuwse jam, Achterhoekse eiercake, stimp stamp, rookworsten en appelkoeken.

 

Fototentoonstelling: Een wandeling door het vernieuwde huis

Een wandeling door het Huis der Provincie in historische en nieuwe foto’s. Deze voert u langs mensen, hun werk, de hectiek van de bouw, grote lijnen én kleurrijke details. Ontmoet ondertussen allerlei personen die vanuit hun rol vertellen over hun stukje van het mozaïek. Tezamen vormen zij het complete verhaal van het provinciehuis.

Gelderse geschiedenis verteld als sprookje

‘Een draak, dappere ridders, machtigste vorsten, prachtige kastelen, rijke steden en knappe prinsessen. Daar begon het allemaal mee. Trotse Gelderlanders vochten eeuwenlang voor hun vrijheid en ons oude vaderland: het Hertogdom Gelre. Historicus en programmamaker René Arendsen vertelt de geschiedenis van onze provincie als een waargebeurd sprookje. Ga op reis naar een verdwenen wonderland van lang, lang geleden. Maar loopt dit sprookje goed af? Leven we in Gelderland nog lang en gelukkig? Of was in Gelre vroeger toch alles beter?

Bigbands

11.00 – 12.20 uur               Bigband Ravenstein

12.50 – 14.10 uur               Bigband Twello

14.40 – 16.00 uur               Bigband HAN

Bigband Ravenstein

Bigband Ravenstein ‘Van Jazz & Swing tot Funk & Blues’ is een ambitieus orkest. Door de uiteenlopende muziekstijlen heeft ze een geheel eigen muzikaal gezicht. Op het repertoire staan stukken van John Clayton, Peter Herbolzheimer en Thomas Faure (Electro Deluxe) en eigen orkestlid Tigran Mansour.

Bigband Twello

Laat u trakteren op een gevarieerd aanbod van jazz, latin, blues en pop die menig muziekliefhebber verrast. Bigband Twello brengt met zichtbaar speelplezier muziek ten gehore die uitnodigt tot swingen en dansen.

Bigband HAN

Swingende jazz, blues, funk en latin, afgewisseld met sfeervolle ballads. Laat u meevoeren door de muzikale tonen van Bigband HAN. Dit orkest zag in 1989 het levenslicht en bestond in eerste instantie uit docenten en studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN).

Guus Tangelder Big Band

Met een gedurfde mix van jazz, hedendaagse muziek, pop en Oost-Europeaanse muziek zorgt deze band voor een verrassend programma. In 1985 ontstond het orkest. Leden waren vakdocenten en studenten van het Arnhems conservatorium. Ze begonnen met het organiseren van projectconcerten, maar wisten op te klimmen tot een van de ‘hot items’ in het Gelderse muziekklimaat.