Factsheet Digitaal Cliëntdossier

Wat is het Digitaal Cliëntdossier?

Het Digitaal Cliëntdossier is een app voor zorgondernemers waarmee je makkelijk en snel cliëntgegevens registreert en communiceert met andere partijen. Het brengt alle diensten-, informatie- en financiële stromen samen op één digitale plek.

Hoe kom ik eraan?

Je kunt de app downloaden via onze website of de Appstore (i-Phone)/Playstore (Android). Tot en met 10 cliënten is het Digitaal Cliëntdossier volledig kosteloos. Daarna betaal je eenmalig €30. Met dit geld houden we het systeem veilig en up-to-date.

Hoe werkt het?

Je logt in met je DigId, jouw digitale identiteit bij overheidsinstellingen. Vervolgens maak je een dossier aan voor elke cliënt. Hier zet je de specifieke cliëntinformatie neer: van zorgplan en offerte tot evaluatie en facturering. In het systeem vind je een autoriseer-knop. Hiermee geef je anderen (bijvoorbeeld de cliënt zelf, familie en andere zorgpartijen) toegang tot de informatie. Wanneer de zorg is afgelopen, kun je bijbehorende dossier archiveren.

Wat zijn de voordelen?

Vroeger communiceerden verschillende instanties langs elkaar heen, maar met het Digitaal Cliëntdossier heb je één centrale plek waar alle informatie inzichtelijk is. Hierdoor verbetert de communicatie; iedereen weet wat de laatste stand van zaken is. Als ondernemer in de zorg ben je minder tijd kwijt aan je administratie. Dit betekent dat je meer tijd hebt voor je cliënten. Bovendien verkleint het systeem de kans op fouten, fraude en oneigenlijk gebruik. Je kunt immers de gegevens direct inzien en controleren. Tezamen zijn deze voordelen goed voor een kostenbesparing van minimaal 20%.

Alle voordelen op een rijtje:

  • gegevens gebundeld op één plek;
  • betere communicatie;
  • minder tijd kwijt aan administratie = meer tijd voor cliënten;
  • minder fouten, fraude en oneigenlijk gebruik;
  • transparante financiële stromen;
  • kostenbesparing van 20%.

Houdt het systeem rekening met beleidsregels?

Je zorg is met het Digitaal Cliëntdossier uiteraard verantwoord en verloopt volgens de geldende beleidsregels. Zo bevat de app alle HKZ-formulieren. Het onafhankelijke keurmerk voor duurzame kwaliteitsverbetering in de zorg. Door dit te gebruiken laat je zien dat je serieus werk maakt van zorgkwaliteit en rekening houdt met de eisen die cliënten hieraan stellen.